שחמט והצבת מטרות עסקיות
כמו בעסק, גם בשחמט, משחק האסטרטגיה המפורסם בעולם, יש תהליך שצריך לעבור כדי לנצח במשחק.
יש לו לוח משחק, כללים ברורים, סוגים שונים של כלים שאפשר להשתמש בהם ומגוון אסטרטגיות בהן אפשר לבחור כדי להגיע למטרה.
איך להציב מטרות ויעדים כמו בשחמט?
1. כדי לשחק שחמט צריך קודם כל להכיר את הלוח. ללמוד את חוקי המשחק. כך גם בעסק.
אותו הדבר קורה כשאנחנו נכנסות לתוך שוק חדש או יוצאות עם מוצר חדש.
אנחנו צריכות להכיר את הלוח- להכיר את השוק שלנו. מהם המוצרים הקיימים בשוק? מה הפתרונות הקיימים עבור הצרכים של הקהל שאליו אני רוצה לפנות?
2. מה המטרה של המשחק? מה המטרה שלך בעסק?
המטרה בשחמט היא כמובן להפיל את המלך. העניין הוא שתמיד צריך לראות את המטרה מול העיניים, תמיד לזכור אותה כדי:
א. לבנות אסטרטגיה שתוביל אותנו לשם
ב. לדעת בנקודות מסויימות במשחק באיזו דרך לבחור ועם איזה כלי לשחק
ג. כמובן שנצטרך לעשות ויתורים. לא כל הכלים שווים- לכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו ובמהלך המשחק נצטרך, לפעמים, לוותר על הכלים שלנו כדי להגיע למטרה הסופית.
ויתור בעסק יכול להיות למשל כשאנחנו מתמקדות בפלח מסויים של הקהל ומוותרות על קהל אחר או בוחרות להשקיע בערוץ שיווק מסויים ומוותרות על ערוצים אחרים. תמיד יהיו וויתורים. העיקר זה המטרה הסופית. אנחנו צריכות לבחור את המטרה שלנו שתתאים לערכים שלנו, לדברים שבהם אנחנו מאמינות, למקום שאליו אנחנו באמת רוצות להגיע.
3. הצבת יעדים שיהוו מדדי ביצוע KPIs:
בהמשך למטרה הסופית, אנחנו רוצות לבחור יעדים בדרך שישמשו כמדדי ביצוע להצלחה- בשחמט זה יכול להיות להפיל את המלכה, לקחת את הרץ.. או כל דבר אחר.
בעסק זה יהיו יעדים קטנים שאנחנו רוצות לכבוש בדרכנו למטרה. בשביל יצירת היעדים האלו, אני עובדת עם מודל מיוחד שנקרא מחזון לפעולה VPMD שעליו אספר בפעם אחרת.
4. סידור הכלים – גם בעסק
אנחנו יודעות מה המטרה ומהם חוקי המשחק, עכשיו אנחנו מסדרות את הכלים שלנו על הלוח ובונות את התכנית שלנו.
במה אנחנו בוחרות להשתמש? אילו כלים עומדים לרשותנו כדי לקדם את העסק שלנו? בין אם מדובר בכלים שיווקיים, ניהוליים, דיגיטליים או אחרים. אנחנו צריכות לדעת במה אנחנו יכולות להשתמש ובמה כדאי לנו להשתמש. איך יודעים במה לבחור? משתמשים בכל המידע שיש לנו ממה שלמדנו כשהכרנו את השוק וכללי המשחק וחושבים מה יתאים לנו. אפשר כמובן להמציא כלים נוספים או לעשות איזשהו שילוב מנצח של הקיימים.
5. תחילת המשחק
אוקיי, יש לנו מטרות, יש לנו מדדים, יש לנו כלים ויש לנו תכנית. הגיע הזמן להתחיל לשחק. אנחנו מתחילות לפעול ולהפעיל את הכלים שלנו בהתאם לתכנית שלנו- לכיוון המטרות והיעדים. במציאות, דברים לא תמיד (או בדרך כלל לא) הולכים לפי התכנית. ולכן..
6. התאמות ושינויים
אנחנו עושות התאמות לאורך המשחק בהתאם למה שעושים היריבים, בהתאם לשינויים בנסיבות, בהתאם לכל מה שאנחנו למדות לאורך הדרך. דברים שרואים משם לא רואים מכאן ולכן רק כשנצא לדרך נוכל באמת לדעת איך היא מתמשכת. אנחנו צריכות לשפר את המצב לאורך המשחק, להוביל מהלכים ולהגיב גם לשינויים בשוק, איומים והזדמנויות שנוצרים או מתגלים תוך כדי תנועה. הכל נעשה בהתאם למטרה שלנו וליעדים שבחרנו כמדדי ביצוע.
7. מעקב אחר המשחק
כשאנחנו רואות שאנחנו לא עומדות באחד היעדים- אנחנו עורכות שינויים בהתאם. או שאנחנו משנות את היעד, או שאנחנו שמות גז. מטרה ודרך זה לא מספיק- כדי לעמוד ביעדים שהצבנו לנו- אנחנו צריכות גם לעקוב אחר הביצועים שלנן. לבחון מעת לעת ובאופן שוטף, את ההתקדמות שלנו ולראות שאנחנו בכיוון הנכון.
8. חגיגת ההצלחה
כשאנחנו מגיעות ליעד- זה הזמן לחגוג! אל תוותרי על זה, הרווחת את זה ביושר אז תתענגי על כל רגע! החיים מורכבים מהצלחות קטנות, כשאת שמה לב אליהן ונותנת להן את הכבוד המגיע להן ואת תשומת הלב הראויה- זה ממלא אותך באושר ובתחושת סיפוק שבהמשך יובילו להצלחות נוספות.
נקודה נוספת: חשוב מאד שנסתכל על הלוח גם מבחוץ-
אנחנו בעצם לא שחקנים על הלוח אלא אנחנו היד שמובילה אותם ולכן אנחנו צריכות גם לראות מול מי אנחנו משחקות- מי היריב שלנו? מהם היתרונות שלו וכמובן, מה הן נקודות התורפה? איפה אנחנו טובות יותר ואיך נוכל לנצח אותו?
אני לא רואה את העסק לגמרי כמו שחמט, זה לא משחק סכום אפס, לא רק שחקן אחד יכול לנצח כך השני חייב להפסיד.
אבל אני עדיין חושבת שאנחנו צריכות להבין מול מה ומול מי אנחנו עומדות, כדי לראות איך אנחנו משתלבות ואיך אנחנו מצליחות לאורך זמן.
אגב, לא יודעת אם שמת לב אבל מה שבנינו פה, ביחד, זה בעצם- אסטרטגיה עסקית.
אם את רוצה לבנות ביחד אסטרטגיה שתתאים לך ולעסק שלך, שלחי לי הודעה לגבי אימון עסקי לנשים ונדבר.